Noodzaak van baanonderhoud

Waarom juist nu baanonderhoud? Waarom gebeurt het net op een moment dat de greens mooi zijn en jij van mooi golfweer wilt gaan genieten?

Het is een van de grootste ergernissen van golfers: het prikken en bezanden van greens. Maar het moet gebeuren om de greens op lange termijn goed te houden. Het prikken van gaten in de green en het vullen van de gaten met zand gebeurt niet om de golfer te pesten. Het is noodzakelijke onderhoudsmaatregel om de kwaliteit van de green op de lange termijn te waarborgen. Het moet gebeuren in het groeiseizoen zodat het gras meteen kan herstellen van dit zware onderhoud. Dus het gebeurt vaak met warm weer, net op het moment dat jij een ronde wilt spelen…..

Hieronder leggen wij graag uit wat er zoal door de greenkeepers gedaan wordt.

FAIRWAYS VERTIDRAINEN EN BEZANDEN
De fairways worden met vaste pennen van ca 40 cm geprikt, waardoor er gaten in de grond ontstaan en de grond wordt gebroken.  Door bespeling wordt de toplaag (bovenste 10 cm) van de fairway verdicht en door onderhoudswerkzaamheden met machines vindt ook verdichting plaats op diepere lagen. Door verdichting daalt het luchtgehalte in de grond. Aangezien lucht voor gras even onmisbaar is als water, voedingstoffen, licht en warmte is het belangrijk te vertidrainen (beluchting) omdat de verdichting kan leiden tot verminderde grasgroei en dus slechtere omstandigheden voor de golfer.

Waarom dan tevens de fairways bezanden? De gaten die worden geprikt worden gevuld met speciaal zand, wat de toplaag zal verbeteren. Omdat wij de overlast zoveel mogelijk in tijd willen beperken, zullen de greens ook een groot onderhoudsbeurt krijgen. Waarom? 

Beluchten is viltbestrijden
Het prikken van de greens is essentieel. Veel golfers vragen zich af waarom deze rigoureuze ingreep op de smetteloze lijkende greens nodig is. De reden is dat het prikken de viltlaag aanpakt en uiteraard tevens de verdichting van de toplaag. Vilt is een organisch laagje dat bestaat uit dode en levende wortels, stengels en bladresten, kort samengevat: plantenresten. Dit viltlaagje mag in feite niet dikker worden dan zo’n 1,5 à 2 cm. Wordt dit wel dikker, dan belemmert dit onder andere de waterdoorlatendheid. De toplaag van de green blijft dan niet langer vochtig en veroorzaakt ziektes, straatgras en het bekende mos. De viltlaag wordt afgebroken met veel zuurstof. Beluchten gebeurt meestal met dichte pennen, maar één keer per jaar worden holle pennen gebruikt. Dit gaat met nogal grof geweld en de green ligt dan vol met staafjes grond. Na het wegvegen wordt er zand en graszaad over de green verspreid. Na het prikken worden de greens bezand.

Kort samengevat: als er niet geprikt en bezand wordt, dan zal de kwaliteit van de greens snel achteruitgaan. Er zullen ook schimmels en ziektes in de green komen en dan wordt het putten pas echt vervelend….veel vervelender dan die paar dagen nadat de greens geprikt en bezand zijn.

TIJDELIJKE LOCAL RULE:
PLAATSEN OP DE FAIRWAY & OP DE GREEN (INDIEN BAL IN PRIKGAT)